Lavanda, një bimë aromatike tepër qetësuese!

Lavanda nuk është përdorur shumë në të kaluarën, por sot nëse bëni një udhëtim nëpër Shqipëri do të shihni fusha të bukura me lavandër që shtrihen shumë larg. Ato krijojnë një pamje mahnitëse dhe mbajnë erë të mrekullueshme.

Lavanda është përdorur në mjekësinë popullore për shekuj me radhë për të qetësuar nervat dhe ankthin. Emri rrjedh nga fjala latine lavare, që do të thotë «të lahesh». Kjo sepse përdorimet më të hershme të livandës ishin në Egjipt, ku vaji i livandos u përdor gjatë procesit të mumifikimit dhe më vonë në banjot e Greqisë, Romës dhe Persisë, ku mendohej se pastronte trupin dhe mendjen.

Kohët e fundit, njerëzit filluan të konsumojnë lavandër medicinale për të ndihmuar në shqetësimet e shëndetit mendor të tilla si ankthi, pagjumësia, depresioni dhe migrena. Si çaj, është më mirë kur kombinohen me bimë dhe lule të tjera, të tilla si kamomili, lulja e pasionit dhe rozmarina. Lavanda është gjithashtu shumë e njohur si një vaj esencial, si për aromaterapinë, ashtu edhe për vetitë e tij antimikrobike.

Shërimi mund të zgjasë pak më shumë kur përdorni barëra, por nuk duhet të harrojmë se Toka është një shëruese e dashur dhe mësimi i saj më i rëndësishëm është të jetë i durueshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights