A keni dëgjuar për pemën e gjakut të dragoit?

Dracaena cinnabari, pema e dragoit Socotra, ose pema e gjakut të dragoit, është një pemë unike dhe është një nga pemët më të veçanta në botë. Pema ka një formë të jashtme dalluese që e bën atë të duket si një ombrellë e madhe, pasi gjethet rriten vetëm në fund të degëve dhe drejtohen lart. Ka shumë degë; rritet me dyzime, që do të thotë se secila degë është e ndarë në dy derisa gjethet të rriten përfundimisht në skajet e degëve. Ajo prodhon shumë gjethe jeshile që rinovohen çdo tre ose katër vjet; ato bien dhe gjethet e tjera rriten në vendin e tyre.

Pema e gjakut të dragoit është një bimë e rrallë e kategorizuar nën gjininë dracaena të familjes Asparagaceae. Ajo rritet në terrene shkëmbore dhe në vende të larta, ku ruan ujë për shumë vite; është tolerant ndaj thatësirës dhe mund t’i përshtatet kushteve të thata në të cilat ka më pak ujë dhe tokë.

Pema e gjakut të dragoit daton në mbi 50 milion vjet dhe së pari u shfaq në Mesdhe. Tani mund të gjendet në një rezervat natyror që përmban 360 lloje të bimëve dhe kafshëve të rrezikuara në Socotra, Jemen. Mund të gjendet gjithashtu në malin Dhofar në Oman dhe në disa pyje subtropikale.

Ajo që e bën këtë pemë të dallohet midis pemëve të tjera në botë është se ajo rrjedh “gjak” kur shkurtohet. Lëngu i përgjakur është një lloj rrëshire e kuqe që nuk ka erë ose shije. Kjo rrëshirë ka një rëndësi të madhe, pasi përmban një substancë efektive të njohur si drako, e cila ka përdorime të shumta mjekësore dhe është pjesë e industrisë farmaceutike për të trajtuar disa probleme shëndetësore, të tilla si:

  • trajtimin e plagëve dhe djegieve, pasi punon në mpiksjen e gjakut dhe shërimin e plagëve shpejt;
  • trajtimin e infeksioneve dhe ulçerimin e lëkurës;
  • trajtimin e problemeve të sistemit tretës dhe ulçeracioneve të stomakut.
  • ndalon gjakderdhjen e brendshme kudo në trup;
  • zbatohet gjithashtu si çamçakëz antiseptik dhe astringjent dhe në prodhimin e pastave të dhëmbëve.

Darco është përdorur në disa industri të tjera, duke përfshirë ngjyrosjen e leshit, prodhimin e bojës dhe llakut, ngjyrosjen e mermerit, ngjyrosjen e qeramikës, industrinë e buzëkuqëve, midis shumë industrive dhe përdorimeve të tjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights