Alergjia stinore nga polenet

Poleni është një nga shkaktarët më të zakonshëm të alergjive sezonale.
Çdo pranverë, verë dhe vjeshtë, bimët lëshojnë kokrra të vogla poleni për të fekonduar bimë të tjera të së njëjtës specie. Shumica e poleneve që shkaktojnë reaksione alergjike vijnë nga pemët, barërat e këqija dhe barërat. Këto bimë prodhojnë kokrra të vogla, të lehta dhe të thata poleni që shpërndahen nga era.

Burime të zakonshme të polenit të barërave të këqija përfshijnë bimen e sherebelës dhe lëpushën. Lloje të caktuara të pemëve, duke përfshirë thuprën, kedrin dhe lisin, gjithashtu prodhojnë polen shumë alergjik. Polenet mund të depozitohen nga pak kudo, madje edhe në mukozën e konjuktivës, në hundë dhe në mushkëritë e personave të cilët jetojnë në këto mjedise. Individët të cilët bëhen të ndjeshëm ndaj proteinave alergjike të lëshuara nga polenet, reagojnë me simptoma klinike. Alergjia nga polenet karakterizohet nga lotim i syve, teshtima, ndonjëherë kollë dhe astmë me shfaqje sezonale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights