“Gëzuar Ditën e Kanadasë atyre që e thërrasin këtë vend të dashur shtëpi”

1 korriku njihet si Dita Kombëtare e Kanadasë. Ambasadori i Shqipërisë në Kanada, Ermal Muça, nëpërmjet një postimi në rrjetet sociale, ka uruar në këtë ditë të shënuar për popullin kanadez.

“Gëzuar Ditën e Kanadasë miqve vendas dhe të gjithë atyre që e thërrasin këtë vend të dashur shtëpi. Sot festojmë diversitetin, trashëgiminë e pasur dhe vlerat që e bëjnë Kanadanë këtë që është, si edhe lidhjet e forta ndërmjet dy vendeve tona.”, uron ambasadori Muça.

Festimet e Ditës së Kanadasë zhvillohen në të gjithë vendin, si dhe në vende të ndryshme anembanë botës, ku marrin pjesë kanadezët që jetojnë jashtë. Megjithëse Kanadaja ka ekzistuar para 1867, brenda dy perandorive franceze dhe britanike, Dita e Kanadasë shpesh është quajtur jozyrtarisht si “ditëlindja e Kanadasë”, veçanërisht në shtypin popullor.

Megjithatë, termi “ditëlindje” mund të shihet si një thjeshtim i thjeshtësuar, pasi Dita e Kanadasë është përvjetori i vetëm i një moment historik të rëndësishëm në rrugën e pavarësisë së plotë të vendit, përkatësisht bashkimin më 1 korrik 1867, të kolonive të Kanadasë, Nova Scotia dhe Neë Brunsëick në një federatë më të gjerë britanike të katër provincave (kolonia e Kanadasë u nda në krahinat e Ontarios dhe Quebec pas Konfederatës) edhe pse ende një koloni britanike.
Kanadaja fitoi një nivel të rritur të kontrollit politik dhe qeverisjen mbi çështjet e veta, parlamentin britanik dhe kabinetin që mbante kontrollin politik mbi fusha të caktuara, siç janë çështjet e jashtme, mbrojtja kombëtare dhe ndryshimet kushtetuese.

Kanadaja gradualisht fitoi pavarësi në rritje gjatë viteve, sidomos me miratimin e Statutit të Ëestminsterit në vitin 1931, derisa më në fund u bë plotësisht i pavarur me miratimin e Aktit të Kushtetutës së vitit 1982 i cili shërbeu për patriotizim të plotë të kushtetutës kanadeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights