Cila është mungesa më e zakonshme e lëndëve ushqyese në botë?

 Edhe pse shumica e bisedave për ushqimin këto ditë ka të bëjë me probiotikët, proteinat dhe natriumin, mungesa më e zakonshme dhe e rëndësishme e lëndëve ushqyese në botë është hekuri. Hekuri është një mineral që nevojitet për të bartur oksigjenin në të gjithë trupin.

Dy këshilla të shpejta dhe të lehta për të rritur marrjen e hekurit në organizmin tuaj:

 1. Përqendrohuni në ngrënien e burimeve të hekurit si të kafshëve ashtu edhe të bimëve.

 Disa nga burimet më të mira të kafshëve të hekurit janë:

– mishi i viçit 

– gjeli i detit

– mishi i pulës

– molusqe, sepje, oktapoddhe midhje

– Mëlçia

 Disa nga burimet më të mira bimore të hekurit janë:

– Fasule

-Perime me gjethe jeshile të errët – spinaq, lakër jeshile dhe farat e Zvicrës

Drithëra të plota – grurë, oriz, quinoa dhe kuskus

2. Hani së bashku ushqime të pasura me hekur dhe ushqime të pasura me vitaminë C.

 Trupi juaj thith hekurin nga burimet shtazore 2 deri 3 herë më mirë sesa nga burimet bimore. Sidoqoftë, mund të rritni thithjen e hekurit nga burimet bimore në dy mënyra. Nëse hani mish, peshk ose shpendë në të njëjtën vakt me burimet bimore të hekurit, përqindja e hekurit të thithur nga burimi i bimës rritet. Gjithashtu, nëse hani ose pini një ushqim të pasur me vitaminë C në të njëjtën vakt, ju gjithashtu mund të rrisni thithjen e hekurit nga bima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights