Holanda feston sot “Ditën e Çlirimit”, tradita e veçantë e këtij shteti

Çdo vit, më 5 maj Holanda feston Ditën e Çlirimit nga pushtimi gjerman. Në këtë ditë të veçantë, flamuri ngrihet në të gjithë Holandën dhe në mbarë vendin mbahen festivalet e çlirimit.

Holanda është çliruar zyrtarisht më 5 maj 1945 nga okupatorët gjermanë, ndërkohë ka një popullsi mbi 17 milionë banorë dhe gjuha zyrtare e saj është ajo holandeze.

Festivalet e Çlirimit zhvillohen në 14 qytete në të gjithë Holandën. Një prej tyre është edhe ‘Festivali Bevrijding’s’ në Wageningen, ku gjermanët kapitulluan në vitin 1945. Ekziston një Festival i Çlirimit në çdo provincë, nga Haarlem dhe Groningen te Roermond.

Me mbi 200 artistë që interpretojnë, këto festivale janë ngjarjet më të mëdha të rëndësishme në Holandë. Dita para Ditës së Çlirimit njihet si “Dodenherdenking”, ose Dita e Përkujtimit, ku mbahet një ceremoni solemne në Amsterdam, përkatësisht në “Dam Square” në Monumentin Kombëtar dhe një heshtje 2-minutëshe në orën 08.00 pasdite.

Të gjitha festivalet që mbahen në 5 Maj

Amsterdam, Cultuurpark Westergasfabriek

Den Bosch, Pettelaarse Schans

The Hague, Malieveld

Assen, Festivalterrein Baggelhuizen

Almere, në të gjithë qendrën e qytetit

Leeuwarden, në të gjithë qendrën e qytetit

Wageningen, në të gjithë qendrën e qytetit

Groningen, Stadspark Groningen

Haarlem, Haarlemmerhout

Roermond, në të gjithë qendrën e qytetit

Zwolle, Park de Wezenlanden

Utrecht, Park Transwijk

Vlissingen, në të gjithë qendrën e qytetit

Rotterdam, het Park (Euromast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights