Zbulim: Koleksion i rrallë i kartolinave shqiptare 1914-1918

Në serinë e fotove të vjetra shqiptare, të mbledhura, kjo duket si qershia mbi tortë. Një koleksion me kartolina nga Shqipëria në vitet 1914-1918, i përgatitur nga shtypshkronja Purger në Gjermani.

“Shtypshkronja gjermane Purger & Co, me seli në Mynih, ishte aktive mes viteve 1899-1920. U bë e njohur për kartolina të hershme me ngjyra të shumë vendeve te Europës dhe të Mesdheut, përfshirë edhe Shqipërisë. Kartolinat u shtypën me anë të një proçesi homolitografik me tri ngjyra dhe ishin të numëruara, gjë që na ndihmon të caktojmë datat e tyre përafërsisht. Ky koleksion prej 42 kartolinash të  hershme të Shqiperise, sigurisht jo i plotë, vjen nga vitet 1914-1918. I jemi mirënjohës mikut të vjetër të Shqipërisë, Zoti Johen Blanken nga Hamburgu për dhënien në dispozicion të këtij koleksioni.

Prof. Robert Elsie

[masterslider id=”41″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights