Kur duhet të hani? Ja kur vaktet janë më të shëndetshme

Industria e dietave dhe dietat “trend” mund t’ju bëjnë të besoni se ka një kohë të saktë ose “më të shëndetshme” se kur duhet të hani vaktet. Por për shumicën prej nesh, koha kur hamë përcaktohet nga faktorë të shumtë, si oraret e punës, uria, ilaçet që marrim, madje edhe koha kur familja, miqtë dhe bashkëpunëtorët mund të hanë me ne.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që koha e ushqimit nuk ka rëndësi. Në fakt, hulumtimet sugjerojnë se koha kur hamë dhe sasia e kohës që kalojmë midis vakteve mund të ketë efekte në shëndetin tonë.

Pse ka rëndësi? Koha e ngrënies dhe tretja ndërveprojnë me proceset natyrore në trup, siç është ritmi cirkadian. Kur këto procese nuk ndërpriten, ka më shumë të ngjarë që të keni rezultate më të mira shëndetësore.

Koha më e mirë për të ngrënë

Mbajtja e një orari të qëndrueshëm të vakteve nga dita në ditë lidhet me humbjen e peshës, rritjen e energjisë dhe zvogëlimin e faktorëve të rrezikut për sëmundjet kronike. Megjithatë, të ngrënit në të njëjtën kohë çdo ditë mund të mos jetë gjithmonë e mundur, kështu që është më mirë të mos përdorni një qasje të vetme për të gjitha ushqimet.

Mëngjesi – Shkencëtarët ende debatojnë se sa i rëndësishëm është koha e këtij vakti. Disa njerëz duan të konsumojnë mëngjes pasi janë ngritur nga gjumi, ndërsa të tjerë presin disa orë.

Disa studime zbuluan se anashkalimi i mëngjesit mund të ndikojë në cilësinë e dietës. Më konkretisht, anashkalimi i mëngjesit mund të çojë në ngrënien e më shumë kalorive gjatë drekës – dhe ushqim më pak ushqyes në përgjithësi. Për më tepër, konsumimi i më shumë kalorive gjatë mëngjesit sesa më vonë në mbrëmje mund t’ju ndihmojë të humbni peshë.

Dreka – Studimet sugjerojnë që një drekë e hershme mund të ndihmojë njerëzit të humbin peshë – megjithëse është e rëndësishme të theksohet se faktorët gjenetikë individualë kanë tepër rëndësi.

Darka – Kur vjen koha për darkë, të hash më herët në mbrëmje dhe të shmangësh ushqimet me kalori të lartë para gjumit do të thotë të kesh rezultate më të mira shëndetësore.

Po nëse stërviteni?

Koha më e mirë për të ngrënë para dhe pas stërvitjes varet nga lloji i stërvitjes që planifikoni të bëni. Një stërvitje me intensitet të lartë ose një seancë kardio intensive mund të kërkojë një kohë më të saktë të vaktit. Nga ana tjetër, një aktivitet si ecja jep fleksibilitet më të madh.

Për ushqimet para stërvitjes, të hahet një orë ose dy para se të stërviteni ndihmon në nxitjen e muskujve. Për ushqimet pas stërvitjes, ngrënia brenda 2 orëve pas përfundimit të një aktiviteti mund të ndihmojë në rimbushjen e rezervave të energjisë dhe riparimin e çdo dëmtimi të proteinave të muskujve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights