Si ndikon ndryshimi i stinëve në organizëm?

Sapo ka ardhur pranvera dhe ne kemi filluar të ndjejmë ndikimet e para të ndryshimit të stinëve në organizmin tonë.

Shumë njerëz ankohen për përkeqësimin e shëndetit gjatë ndryshimeve sezonale. Kjo është për shkak të dobësimit të mekanizmit tonë mbrojtës. Të moshuarit, fëmijët dhe njerëzit me sëmundje kronike preken veçanërisht më shumë.

Ndryshimet sezonale ndikojnë në shëndetin tonë në mënyra delikate, ndonjëherë deri në pikën që shkaktojnë zhvillimin e problemeve fizike. Mënyra se si i trajtojmë këto ndryshime delikate mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin tonë dhe në ndjenjën e mirëqenies gjatë gjithë vitit.

Por, cfarë përjeton organizmi ynë nga ndryshimi stinor?

Sistemi ynë imunitar mund të dobësohet

 Nivelet e pranueshme të stresit luajnë një rol të rëndësishëm në drejtim të aktivizimit të qelizave të sistemit imunitar. Sidoqoftë, stresi afatgjatë çon në një dobësim të mekanizmit të sistemit imunitar. Stresi i shkaktuar nga ndryshimet e gjata sezonale mund të dobësojë sistemin imunitar. Dobësimi i sistemit imunitar mund të çojë në përparimin ose zhvillimin e disa sëmundjeve më shpejt.

Alergjitë sezonale

Duke qënë se numri i lartë i poleneve përkeqësojnë alergjitë e verës, shumë njerëz gjithashtu luftojnë me alergjitë edhe gjatë dimrit. Njerëzit alergjikë ndaj sporeve të mykut dhe kërpudhave përjetojnë të njëjtat lloje të simptomave si ata që vuajnë nga poleni kur mbërrijnë temperaturat e ftohta dhe të lagështa. Ndërsa poleni, sporet e mykut dhe kërpudhat mund të përkeqësojnë shumë simptomat e alergjisë, rrënja e problemit të alergjisë qëndron në sistemin imunitar të trupit.

Shëndeti i sistemit imunitar mbështetet shumë në shëndetin e sistemit të tretjes ose zorrës së trupit. Më konkretisht, numri i baktereve “të mira” në zorrën tonë duhet të tejkalojë ndjeshëm bakteret “e këqija” ose përndryshe sistemi imunitar fillon të sulmojë gjëra që nuk duhet. Kjo është ajo që ndodh me alergjitë. Nuk është për t’u habitur, llojet e ushqimeve që ne hamë përcaktojnë në një masë të madhe se sa baktere të mira dhe të këqija ndodhen në zorrë.

Gripi dhe ftohja

 Ftohja dhe gripi, të dyja që vijnë nga infeksione virale, mund të ndodhin në çdo kohë të vitit, por normat priren të rriten në qiell gjatë stinëve të ftohta. Njerëzit kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura “duke ndarë mikrobe”, të cilat mund të përbëjnë rritjen e nivelit të sëmundjes gjatë muajve të freskët. Sapo një ftohje ose grip të kapet, mbrojtja e sistemit imunitar të trupit dobësohet, duke ju lënë hapur për zhvillimin e një infeksioni edhe më të keq.

Rreziku nga depresioni

 Trupat tanë nuk reagojnë vetëm fizikisht ndaj ndryshimeve të papritura të temperaturës. Përveç efekteve fiziologjike, mund të ketë edhe disa pasoja psikologjike sepse çdo person ka një prag të ndryshëm të ndjenjës dhe perceptimit të ndryshimeve në temperaturë. Ndryshimet e papritura të temperaturës mund të çojnë në depresion, lodhje, dobësi dhe pagjumësi.

Mënyrat për të luftuar efektet e dëmshme shëndetësore të ndryshimit të stinëve:

Bëni gjumë të mjaftueshëm dhe të rregullt. Mos hani vakte të rënda, mos pini kafe, duhan ose alkool para se të flini. Flini në një dhomë të freskët. Flini në një dhomë të errët, pa pajisje teknologjike.

Kujdes me çajin dhe kafenë. Konsumi i tepërt i çajit dhe kafesë çon në uljen e vitaminave dhe mineraleve.

Bëni rregullisht sporte për të aktivizuar qelizat e sistemit imunitar.

Hani një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme që përfshin të gjitha grupet e ushqimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Verified by MonsterInsights