Vizita emocionuese e Liljana Gashit në Kosovë: Festimi i trashëgimisë kulinare dhe lidhjeve breznore

Festimi i grave shqiptare, kuzhinës dhe traditave me “Eating Albanian”

Një udhëtim shijesh dhe traditash nga Votra Inc.

Në muajin piktoresk të majit, Kosova shndërrohet në një qilim magjepsës me gjelbërim të dendur, lulëzime të gjalla dhe peizazhe mahnitëse. Ajri parfumon me aromën delikate të luleve të egra, ndërsa ngrohtësia e butë e diellit hedh një shkëlqim magjik mbi peizazhin e qetë. Rrugët e zëna dhe plot jetë pasqyrojnë zemrën dhe shpirtin e pasur të këtij rajoni të bukur, duke ofruar një festë vizuale për çdo vizitor.

Në këtë sfond mahnitës, Liljana Gashi, bashkautorja e njohur me Afërdita Delaj, e librit të dashur të kuzhinës “Eating Albanian”, bëri vizitën e saj shumë të pritur në Kosovë me bashkëshortin e saj të dashur Pjetër Gashi.

Botuar në New York nga Votra Inc., ky libër është një festë emocionesh për kuzhinën dhe traditat shqiptare, duke kapur thelbin e një kulture të zhytur në histori dhe përsosmëri kulinarie. Ai paraqet një gamë të pasur recetash të transmetuara brez pas brezi, secila pjatë duke treguar një histori të trashëgimisë dhe identitetit. Pasioni i autorëve për atdheun e tyre është i dukshëm në çdo faqe, duke ftuar lexuesit të përjetojnë shijet dhe ngrohtësinë e mikpritjes shqiptare.

Vizita e saj jo vetëm që rizgjoi lidhjen e saj me rrënjët, por, gjithashtu, vuri në pah bukurinë e përjetshme dhe trashëgiminë e pasur që e bën Kosovën një destinacion të paharrueshëm.

Gjatë vizitës së saj, Liljana ftoi me zemër të gjitha zonjat e mrekullueshme që morën pjesë në videot e gatimit të xhiruara në Kosovë nga janari deri në mars 2024 si pjesë e fushatës promocionale për “Eating Albanian” nga Votra Inc., duke organizuar një darkë të bukur për të ndarë bukën së bashku dhe për të njohur njëra-tjetrën.

Këto video, të cilat paraqesin receta të vjetra të transmetuara brez pas brezi nga gratë, mbajnë një rëndësi të madhe kulturore. Ato nuk janë vetëm për gatimin; ato kanë të bëjnë me ruajtjen e një trashëgimie të pasur, nderimin e mençurisë së paraardhësve tanë dhe festimin e lidhjeve të pathyeshme midis grave. Ndërsa ndajnë këto receta me botën, ato mbajnë gjallë kulturën dhe traditat tona, duke lejuar të tjerët të përjetojnë dashurinë dhe kujdesin e integruar në çdo pjatë. Përmes këtyre traditave kulinare, ne lidhemi me të kaluarën tonë dhe sigurojmë që trashëgimia jonë të vazhdojë të lulëzojë.

Albana Murseli, gazetare e mirënjohur në RTK, dhe Feride Rushiti, një aktiviste kosovare, drejtoreshë e “Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës” dhe një nga aktivistet pioniere të të drejtave të njeriut në Kosovë, të cilat luajtën role thelbësore në menaxhimin e realizimit të këtyre videove dhe organizimin e ngjarjes, u siguruan që gjithçka të ishte perfekte për këtë rast të veçantë. Ngjarja u zhvillua në hotelin elegant “Diamond”, një vend që ofroi një sfond të përshtatshëm për një mbrëmje të mbushur me ngrohtësi, gëzim dhe lidhje.

Takimi ishte një festë e bukur e traditës dhe komunitetit. Ndërsa dielli perëndonte mbi kodrat e valëzuara të Kosovës, zonjat mbërritën, secila duke sjellë me vete histori të familjeve të tyre, traditat e tyre dhe recetat e tyre të çmuara. Liljana Gashi, me qëndrimin e saj të hirshëm, mirëpriti çdo pjesëmarrëse me krahë të hapur, duke mishëruar shpirtin e mikpritjes që është në zemër të kulturës shqiptare.

Me zemër të plotë dhe mirënjohje të thellë, Liljana Gashi shprehu admirimin e saj të madh për të gjitha gratë që morën pjesë në darkën e bukur për promovimin e librit të tyre të kuzhinës dhe trashëgimisë shqiptare. Çdo zonjë solli një kontribut të vlefshëm me videot e tyre, dhe Liljana ndihej e privilegjuar që pati rastin të takojë secilën prej tyre personalisht.

Për më tepër, ajo falënderoi zonjën Albana Murseli dhe zonjën Feride Rushiti për mbështetjen e tyre të palëkundur në këtë projekt të Votra Inc.

Ajo shprehu mirënjohjen e saj për kohën e çmuar të mysafirëve, pjesëmarrjen e tyre në darkën miqësore dhe mbështetjen e tyre në promovimin e librit “Eating Albanian“, të cilin ajo e bashkëshkroi me Afërdita Delaj. Më në fund, ajo shprehu një falënderim të madh për familjen e saj, veçanërisht për bashkëshortin e saj, i cili e kishte mbështetur gjatë gjithë rrugëtimit të saj jetësor.

Gjatë mbrëmjes, Liljana firmosi kopje të “Eating Albanian” për të pranishmit. Çdo autograf u shoqërua me një mesazh personal që reflektonte vlerësimin e saj të thellë për kontributet e tyre. Atmosfera ishte elektrizuese me shoqëri femërore dhe qëllim të përbashkët. Të gjitha ndanë histori, vallëzuan dhe shijuan një darkë të këndshme së bashku, duke kujtuar mbledhjet e gëzueshme që kanë qenë një gur themeli i jetës shqiptare për shekuj me radhë.

Gratë shqiptare gjithmonë kanë ditur se rëndësia e mbështetjes, ndihmës dhe festimit të arritjeve të njëra-tjetrës është një forcë e fuqishme që ushqen një ndjenjë motërie dhe fuqizimi kolektiv. Kur gratë mbështesin njëra-tjetrën, ato shkatërrojnë barriera dhe krijojnë mundësi për rritje dhe sukses në të gjitha fushat e jetës. Ky solidaritet i bukur jo vetëm që rrit arritjet individuale, por gjithashtu hap rrugën për brezat e ardhshëm që të lulëzojnë në një mjedis respekti të ndërsjellë, frymëzimi dhe gëzimi të përbashkët.

Afërdita Delaj, bashkautorja e “Eating Albanian”, shprehu mirënjohjen e saj të thellë për të gjitha pjesëmarrëset përmes një mesazhi prekës në video. Në video, ajo falënderoi secilën grua për kontributet e tyre të paçmuara, duke theksuar se si pjesëmarrja e tyre ka sjellë në jetë tapetin e pasur të traditave kulinare shqiptare. Afërdita vuri në dukje rëndësinë e librit në ruajtjen e këtyre recetave të çmuara, të cilat janë më shumë se thjesht metoda gatimi – ato janë histori dashurie, qëndrese dhe identiteti kulturor të transmetuara brez pas brezi. Ajo theksoi se duke ndarë këto receta me botën, ato jo vetëm që festojnë trashëgiminë e tyre, por, gjithashtu, sigurojnë që brezat e ardhshëm të mund të lidhen me rrënjët e tyre dhe të mbajnë gjallë këto tradita të bukura.

Libri dhe videot e gatimit nga Votra Inc. paraqesin receta që janë ruajtur me dashuri përmes brezave. Këto receta janë më shumë se thjesht udhëzime për gatimin e ushqimit; ato janë një buqetë kujtimesh, dashurie dhe qëndrese. Ato tregojnë historitë e grave që kanë ushqyer familjet e tyre, kanë ruajtur traditat e tyre dhe kanë transmetuar njohuritë e tyre me krenari dhe dashuri. Ky projekt ka vënë në dukje rëndësinë e këtyre thesareve kulinare, duke siguruar që ato të vazhdojnë të çmohen dhe të festohen nga brezat e ardhshëm. Ndërsa ndajnë këto receta, ato nderojnë paraardhësit e tyre dhe mbajnë gjallë trashëgiminë e tyre, duke lejuar të tjerët të shijojnë historinë dhe kulturën që kanë formuar identitetin e tyre.

Gjithashtu, Albana Murseli dhe Feride Rushiti shprehën mirënjohjen e tyre të thellë për Liljana Gashin për darkën e bukur dhe për të dyja atë dhe Afërdita Delaj për mundësinë e pabesueshme për të luajtur një rol të rëndësishëm në projektin në Kosovë. Ato, gjithashtu, ndanë mirënjohjen e tyre të sinqertë me zonjat pjesëmarrëse, duke shprehur sa të nderuara ndiheshin që kishin mundësinë të tregonin historinë e kuzhinave të Grave Shqiptare të Kosovës.

Albana dhe Feride theksuan se Sofra, e mbushur me pjata shqiptare, është më shumë se thjesht një tryezë e rrumbullakët; ajo është një festim i dashurisë dhe traditës. Fjalët e tyre rezonuan thellë me të gjithë të pranishmit, duke nënvizuar rëndësinë e ruajtjes dhe ndarjes së trashëgimisë së tyre të pasur kulinare. Përmes këtij projekti të Votra Inc., ato theksuan rëndësinë e komunitetit dhe lidhjeve të formuara rreth këtyre traditave të çmuara, duke lënë të gjithë me një ndjenjë të ripërtërirë krenarie dhe lidhjeje me rrënjët e tyre kulturore.

Zonjat e tjera ndanë gjithashtu mesazhe falënderimi:

“Jam thellësisht mirënjohëse për këtë darkë të mrekullueshme dhe për mundësinë për të ndarë recetat e mia të preferuara me botën.”

“Kjo darkë ishte një festim i bukur i trashëgimisë sonë kulinare, dhe jam e nderuar që isha pjesë e saj.”

“Ndarja e recetave të çmuara të familjes sime përmes këtij projekti ka qenë një ëndërr e bërë realitet.”

“Ndjehem e bekuar që kam lidhur me kaq shumë gra të mrekullueshme dhe që kam pasqyruar pjatat tona tradicionale.”

“Faleminderit, Liljana, që krijove një mbrëmje kaq të paharrueshme dhe na lejoje të ndanim historitë tona kulinare!”

“Kjo darkë ka qenë një dëshmi e fuqisë së ushqimit në sjelljen e njerëzve së bashku.”

“Të jesh pjesë e këtij projekti dhe të ndash recetat e mia ka qenë një përvojë e pabesueshme.”

“Jam e nderuar që recetat e mia janë përfshirë dhe të festoj trashëgiminë tonë të pasur shqiptare.”

“Kjo darkë ishte një mundësi e mrekullueshme për të lidhur dhe ndarë dashurinë tonë për gatimin.”

“Faleminderit për këtë mbrëmje të bukur dhe për ndihmën në ndarjen e traditave tona kulinare me botën!”

Ndërsa mbrëmja po afronte në fund, ndjenja e përmbushjes dhe gëzimit ishte e prekshme. Ngjarja ishte një sukses i madh, jo vetëm në festimin e trashëgimisë së pasur kulinare të Kosovës, por edhe në forcimin e lidhjeve midis grave që morën pjesë. Ishte një dëshmi e fuqisë së komunitetit, traditës dhe dashurisë së përbashkët për kulturën dhe kuzhinën që përcaktojnë jetën shqiptare.

Vizita e Liljana Gashit në Kosovë në maj ishte më shumë se thjesht një udhëtim; ishte një udhëtim i ngrohtë zbulimi, lidhjeje dhe festimi. Përmes përpjekjeve të saj dhe mbështetjes së palëkundur të Feride Rushiti dhe Albana Murselit, ngjarja u bë një homazh i paharrueshëm për trashëgiminë e qëndrueshme të grave shqiptare dhe kontributet e tyre të paçmueshme në ruajtjen dhe ndarjen e trashëgimisë së tyre të pasur kulinare. Kjo vizitë dhe historitë e ndara riafirmuan rëndësinë e transmetimit të recetave të vjetra familjare si pjesë e kulturës dhe trashëgimisë sonë, duke siguruar që ato të vazhdojnë të ushqejnë si trupin ashtu edhe shpirtin për brezat që do të vijnë.

Back to top button
Verified by MonsterInsights