January 18, 2021

Familja shqiptare, ku çdo brez ka vlerë!

Fjalë të urta të trashëguara brez pas brezi

1 min read

         Mbledhur nga: Gela Bulku 

 

BESA

Besa e burrit, pesha e gurit.

Burri flet përpara syve e jo pas shpine. 

Detit i ka hije vala, burrit i ka hije fjala. 

 

ATDHEU

 Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë, por ka le. 

Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. 

Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. 

 

MENÇURIA

 Dita e mirë, që menatë njihet. 

Kur fjala del nga zemra, godet në zemër. 

E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtësia. 

 

THJESHTËSIA

 Mos i fryj zjarrit se të djeg. 

Kur s’më bën nder, mos më bëj qeder. 

Kur qeth, bën qime, kur ha bën thërrime. 

 

LIRIA

 Buka e botës, laku i kokës. 

Më mirë një ditë në liri, se njëqind vjet në robëri. 

Leku i huaj, peshon rëndë në xhep. 

 

PUNA

 Bujku i mirë, ia merr me zor bukën tokës. 

Kazma në dorë, buka në gojë; kazma në katua, trasta del për miell hua. 

Ruaj dhinë të pish qumështin. 

 

MATURIA

 Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen. 

Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen. 

Nuk dua mish e kabuni, po dua, nder e sajdi. 

   

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © Votra Magazine | Newsphere by AF themes.